Om minder plastic te gebruiken kreeg ik een tip om een bijenwasdoek te gebruiken. Doordat de poriën van de katoenen doek door de bijenwas gesloten worden kan lucht niet bij het eten komen. Dus in plaats van plasticfolie drapeer je een doekje geïmpregneerd met bijenwas er omheen. En bijenwas is ook nog eens bacterie- en schimmelwerend.
Het is helemaal niet moeilijk om de bijenwasdoekjes zelf te maken. Ik heb de handleiding gevolgd van Maria de Wit op haar site: bijenwasdoeken maken om bovenstaand doekje te maken.
Katoen is hiervoor ideaal. Ik had nog een oud overhemd liggen van Patrick en dit leek me een perfecte manier van hergebruik. Dit hemd had namelijk een grappig patroontje: allemaal kleine vlindertjes, schattig toch!
Een tijdje geleden had ik een puur natuur bijenwas kaarsje gekregen dat gemaakt was bij de Drakenbijen in Beesel. Dit heb ik au-bain-marie gesmolten en met een kwast op het doekje geschilderd. Daarvoor moest je het doekje wel in de oven opwarmen naar 90 graden, anders stolt de bijenwas te snel.
Het was even wat kliederen maar na het doekje nog een keer in de oven doen was het eindresultaat toch aardig gelukt. Op de rechterfoto zie je een klein beetje het kleurverschil na impregneren met de bijenwas.
Om te gebruiken vouw je het doekje om je potje of kommetje en met je warme handen modelleer je het strak tegen de randen.
Mocht een doekje vies zijn geworden dan kun je onder de kraan afspoelen en daarna laten drogen. Na verloop van tijd (’t schijnt dat ze een jaar meegaan met intensief gebruik) verminderd de hoeveelheid bijenwas en herhaal je dit proces.
Om ze te bewaren als ik ze niet gebruik heb ik een oude insteekmap gepakt. Daar heb ik mijn eerste twee doekjes in gestopt en aan de zijkant van een keuken kastje gezet.
Weer een klein stapje dichter bij minder plastic gebruik. 🙂
Via mijn Upcycling tag kun je meer hergebruik projecten zien.
Wat slim Helga. Je moet er maar opkomen. Bedankt voor de tip.
Ik heb het ook weer van iemand anders hoor. Zo worden we met z’n allen slimmer!