Verzorgende Brandnetelzeep

Met allemaal dat handen wassen in dit covid-19 tijdperk begin ik door mijn voorraad zelf gemaakte zeep te raken. Daarom werd het tijd voor een nieuw experiment.

In het prachtige receptenboek van Werfzeep staat een brandnetelzeep.
Die wilde ik gaan maken met enkele kleine wijzigingen.

Brandnetels maceren in kokosolie.

De brandnetels staan in mijn tuin. Ik was al een tijdje aan het wachten tot ze uit hun winterslaap kwamen zodat ik de donkergroene toppen kon oogsten. Dat doe ik voorzichtig met handschoenen aan. Een gedeelte wordt gebruikt om in kokosolie te pruttelen zodat de olie oplosbare stoffen opgenomen worden.

Een ander deel heb ik gebruikt om brandnetel hydrolaat van te maken. Dat is een destilleer proces waarbij de water oplosbare stoffen van de brandnetels gevangen worden in een heldere, kruidig ruikende vloeistof.

Brandnetel hydrolaat maken met de smartstill.

Om deze zeep mooi te kleuren gebruikt Evelien van Werfzeep chlorofyl, ook wel bladgroen genaamd, dat bladeren hun groene kleur geeft. Brandnetel heeft een hoog gehalte aan chlorofyl en is op redelijk eenvoudige manier zelf te maken.

Je wint het bladgroen uit brandnetel door het eerst met een staafmixer te vermalen. Dan zeef je de brandnetel massa waarbij je de zeef inhoud op de composthoop gooit. Je hebt namelijk het sap nodig. Dat ga je langzaam verhitten tot 80 C. Daarbij scheidt het vocht zich van de chlorofyl en dat kun je opvangen in een neteldoek met afgieten.

Chlorofyl winnen uit brandnetel.

Het goedje kleurt de zeep prachtig donkergroen waardoor de zeep een luxe uitstraling krijgt. Alle gezonde eigenschappen van brandnetel zitten in deze zeep.

Samen met de verzorgende eigenschappen van de oliën die ik gebruik, is dit een zeep die de handen verzorgt terwijl ze het goed schoonmaakt.

Zeepbeslag in de zeepvorm.

De gebruikte oliën zijn:
Kokos, olijf, cacao, shea butter, avocado, neem en castorolie.
Het brandnetel hydrolaat heb ik gebruikt om de NaOH in op te lossen

Geparfumeerd met een mix van sinaasappel, vetiver, lavender, ylang ylang, frankincense, salie, marjolein, labdanum en munt etherische olie.

Stukken brandnetelzeep bosgroen gekleurd door chlorofyl.