Erosie: Zoektocht naar nieuwe Sieraden

Zilvern hanger Take Flight.

Mijn hanger “Take Flight” uit de Aarde collectie, finalist in de Saul Bell Award, is de oorzaak geworden van mijn nieuwe sieraadcollectie. Deze heb ik gepresenteerd in de expositie: Gelaagd Mysterie.
Door de Saul Bell nominatie zijn we namelijk op reis gegaan naar Utah en Arizona. Daar ben ik geraakt geworden door de ongelofelijk erosie krachten die de Grand Canyon gevormd hebben.

Erosie

Het Colorado plateau is door aardverschuivingen opgetild en vervolgens door de Colorado rivier geërodeerd tot die machtige kloof. Ook in Antelope Canyon is door de kracht van water een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan.

Grand Canyon, inspiratiebron voor de Erosie collectie.

Dat zie je aan mijn foto’s van deze reis. Uitgeslepen aarde, die onder invloed van lichtinval zich in de prachtigste rood en paars tinten laat zien. [Canyon fotomap]

Thuiskomen na deze reis was lastig, ik kon de draad niet meer oppakken. Er volgde een creatieve crisis met totale stilstand. Het leek wel of ik opnieuw moest beginnen.

Spelen met kleur

Voorzichtig, als een kind met de materialen van een kind, ben ik weer begonnen. Schetsen van de natuur om me heen met potlood, tekeningen van krijt op de vloer. Het maakte me vrij en liet me het plezier van gewoon doen weer voelen. Vervolgens ben ik in mijn studio gaan werken met de polymeerklei die ik nog had liggen. Tijdens mijn reis naar Malta, waar ik een lezing heb gegeven, was me een grote hoeveelheid polymeerklei cadeau gedaan. Hiermee bracht ik kleur in de studio waar voornamelijk zilver-wit en geel-goud heersen.

Polymer tests voor de nieuwe sieraad collectie Erosie.

Terugkijkend naar de foto’s van onze Amerika reis begon ik lijnen te ontdekken. Patronen die me fascineerden. Met de polymeerklei ben ik het gaan onderzoeken. Het zat verborgen in licht en donker. In de schaduwpartijen die me krachtige vormen lieten zien.

Erosie Sieraden

Vanuit het experiment met de polymeer klei en door de deadline van de expositie die ik in Galerie het Achterhuis had, heb ik mezelf weer terug in het gareel gekregen. Er ontstond een nieuwe sieraden lijn die te maken heeft met het water dat aarde slijpt en sleept tot er nieuwe vormen ontstaan.

Het is nog een jonge serie, Erosie genaamd, en ik moet zelf nog ontdekken waar het allemaal mee te maken heeft.

De zilveren hanger Antelope.