Kus de Aarde – Kiss the Ground

Gisteren heeft een film me laten herinneren waarom ik in onze tuin op de permacultuur manier bezig ben: Kiss the Ground. Hierin wordt duidelijk uitgelegd dat onze huidige manier van voedsel verbouwen toe is aan een nieuwe vorm.

We kunnen ons niet meer permitteren om te blijven verbouwen tegen de natuur in met behulp van kunstmest, pesticides en GMO gewassen die tegen die pesticides zoals glyphosate kunnen.

Daarmee veranderen we onze kostbare aarde in erosie gevoelige landschappen. We moeten leren om met de natuur samen te werken. Vooral door de diversiteit van gewassen op een hectare te vergroten.

Tussen mijn pas geplante fruitboompjes in december 2008. Appels, peren, kersen en pruimen.

Lukt het ons om meer te verbouwen op de manier die besproken wordt in Kiss the Ground, dan binden we ook meer koolstof aan de aarde. Hierdoor verminderd de hoeveelheid in de lucht en dat is weer mooi meegenomen voor de verbetering van ons klimaat. Laten we die klimaatdoelstellingen van het Parijs akkoord halen met z’n allen.

Het zou goed zijn als iedereen zelf weer een beetje verantwoording neemt over zijn eigen voedsel. Ook in je eigen tuin kun je meer-jarige planten zetten waarvan je kunt eten. Denk aan struikjes waar bessen aan groeien, of frambozen. Die willen overal groeien en lekker dat ze zijn!

Met een beetje tegenlicht komt deze kruisbes wel goed uit.

Een klein beetje verantwoordelijkheid nemen over je eigen voedsel. Al woon je klein dan kun je je lievelingskruid zoals peterselie of basilicum laten groeien. Of zet een tomatenplant op je balkon.

Zelf heb ik voor mijn tuin heel veel ideeën en inspiratie uit het boek van Mark Shepard gehaald. Het gaat over herstellende landbouw voor boeren, burgers en buitenlui.

Iedereen eet. Iedereen eet en iedereen (waar je ook woont) kan de verantwoordelijkheid nemen om meerjarige, voedselproducerende polyculturen te herstellen. We kunnen ons niet meer permitteren om te wachten op universiteiten of overheden of welke ‘ze’ dan ook. We moeten het gewoon doen, ook al begin je alleen.” Mark Shepard

Het voelt goed voor mij om met kleine stapjes onze tuin te voorzien van bomen, struiken en planten waarvan ik kan oogsten. Niks leukers dan je eigen groenten op tafel te zetten. Dat is ook vaak wat ik hier deel op dit blog.

De verschillende soorten bladgroenten die ik in de sla kan gebruiken. Niks lekkerder dan vers geplokken sla!

De film Kiss the Ground is te vinden op Netflix. Tot en met 20 december kun je hem ook via Evenbrite zien: Kiss the Ground via internet

Ik hoop dat je hem gaat kijken en ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂