Om de toekomstige moestuin heb ik een gemengde haag geplant.
Na veel nadenken is de keuze gevallen op de stekelige meidoorn (Crataegus monogyna) waar vogels ongestoord in kunnen nestelen terwijl ze in de herfst de rode vruchtjes eten. De tweede soort is Liguster (Ligustrum ovalifolium), een bekende bijen en vlinderstruik mits je ze pas na de bloei snoeit. En als derde heb ik gele Kornoelje (Cornus mas) geplant. Dat is een gele vroegbloeier met prachtig helder rode bessen in de herfst.
En hier is een klein gedeelte van de haagplanten. ze komen in bussels van 10 stuks. In totaal had ik voor de 25 meter 120 planten besteld.
De meest voor de hand liggende taak voor de haag is om het terrein af te bakenen, om te zorgen voor privacy. Een tweede toepassing is windbreking zodat de noordenwind geen vrij spel heeft op dit nieuwe stukje grond. Op deze manier ontstaat in de toekomst een windvrij en zonnige moestuin. De derde taak is om beschutting en en voedsel te bieden aan de vogels en insecten.
*** In september 2020 heb ik nog eens over de haag geschreven met foto’s:
Update gemengde Haag rondom de Moestuin
Beste,
Wij gaan ook een jaar aanleggen. Hoe heb je je gemengde haag aangeplant? Afwisselend andere planten of eerder in grote blokken? Ben je tevreden over het resultaat?
Mvg, Stefanie
Hallo Stefanie,
Dat is een goeie vraag. Ik heb gewerkt in blokken. De Meidoornplanten heb ik verdeel in drie delen van ieder 8 stuks. Deze zijn geplant aan de uiteinden en in het midden. Tussen ieder Meidoorn stuk is aan de ene kant alle Kornoelje gegaan en aan de andere kant de Liguster. Ik had me bedacht dat vogels dan in de meidoorn goed nestjes kunnen maken terwijl ze beschermd zijn tegen katten. Waarvan er hier nogal wat rond struinen.
Ik heb afgelopen jaar nog niets zien bloeien omdat het โt eerste seizoen was. Met de droogte heb ik 3x heel goed water gegeven en voldoende mulch aangebracht. Volgens mij ben ik maar twee plantjes (Liguster) verloren, en dat vind ik een hele goeie score ?
Veel plezier met je aanleg!
Groetjes,
Helga
Liguster is giftig voor de mens.
Is er dan geen gevaar bij het planten rond/in de moestuin?
Is deze plant ook giftig voor huisdieren en kippen?
Wat kan je met het snoeiafval aanvangen?
Groetjes
Krist
Hoi Krist,
De liguster staat op ruime afstand van de groentebedden, het lijkt mij daarom onwaarschijnlijk dat ik blad of bes ongemerkt zal consumeren. Het snoeiafval blijft in mijn tuin bij haagplanten gewoon onder de struik liggen, ik gebruik de ‘chop&drop’ methode. Dan kunnen de voedingsstoffen van het afval op termijn weer gewoon door de planten zelf opgenomen worden.
Het is een plant die best wel een ecologische waarde heeft voor verschillende soorten vogels (eten van besjes en schuilplaats) en vlinders. Bijen zijn weer dol op de geurige bloemen en egeltjes houden zich ook graag schuil in deze haagstruiken.
Groetjes ๐
Bedoel het niet lullig, maar als grapje. Het lijkt alsof Krist denkt dat het om chemisch afval gaat ๐ dat zodra je in een straal van 5 meter van de plant komt een biohazard suit aanmoet, omdat je anders gevaar loopt ๐
Meestal is alleen een deel van een plant giftig ( de wortels of de bessen bv). Het is niet omdat een plant in je tuin staat, dan via de bodem de hele tuin vergiftigd wordt. Of dat je ze niet mag aanraken, de meeste giftige planten zijn dat alleen bij consumptie, al bestaan er wel degelijk soorten die je beter niet kan aanraken natuurlijk, brandnetels bijvoorbeeld.
Gewoon niet alles zomaar in je mond stoppen dan zit je wel goed ๐ Niet onverstandig om je handen te wassen al je met planten die giftig kunnen zijn werkt, dan weet je zeker dat je niet onverhoopt toch iets binnen krijgt. (planten gekneusd, sap op je handen, daarna een broodje eten bv). Maar meestal is de dosis behoorlijk hoog dat je binnen moet krijgen. (appel pitjes zijn bv giftig, maar mensen kunnen gewoon appels eten, omdat je wel heel veel appels moet eten voor een negatief effect.)
Katten gaan niet zomaar in t wilde weg planten eten. (als alles goed met ze is en in al hun behoeftes voorzien zijn). Eigenlijk alleen gras en wat er op lijkt (dus ook bamboe). Natuurlijk wordt aan alles wat op de juiste hoogte zit kopjes gegeven ๐ Ik heb yucca in de tuin, giftig voor katten, maar die gaat er echt geen hap uit nemen, volgens mij is vingershoedskruid ook giftig, zelfde verhaal.
Kippen kan ik niet over oordelen, maar ik zie ze er wel voor aan even een besje te pikken om het te beoordelen.
Van liguster wordt trouwens ook thee gemaakt, en gebruikt voor enkele medicinale doeleinden ( wat vaak het geval is bij giftige planten, in kleine doses juist heilzaam).
Kort samengevat, je krijgt niet zรณmaar iets binnen en vaak is het miniem. Dus je kan echt wel gewoon de takken vastpakken. etc en ze zonder probleem in je tuin hebben. (niet met dieren met Pica, die willekeurig alles eten, of
Hoi M.
Dat heb je uitgebreid en mooi uitgelegd.
Dank je wel ๐
Groetjes,
Helga