Gouden leeuw met Lapis Lazuli vleugels

Gouden leeuwenkop met Lapis Lazuli vleugels uit Mesopotamie

Door het internet heb ik een kans om sieraden te vinden op plaatsen waar ik niet kan komen. Deze leeuwenkop met vleugels, gemaakt van goud en lapis lazuli, is er een die ik graag persoonlijk zou zien. Helaas, ligt hij in Damascus, Syrië. Geen plaats waar ik naartoe wil reizen.

Er zijn 3 reden waarom ik me zo aangetrokken voel tot deze hanger van goud en Lapis Lazuli:

 1. Deze hanger komt uit Mesopotamië, de cultuur waar het schrift is uitgevonden. Zij hebben het oudste Epische gedicht geschreven dat bekend is: de Gilgamesh. Het centrum stuk van mijn collier Epic River bevat een stukje van de Gilgamesh, geschreven in spijkerschrift.
 2. De overeenkomst in vorm met mijn “Take Flight” hanger.
 3. Als derde werd ik geïntrigeerd door een wezen dat bestond uit 3 dieren: Een vogel (lucht) een leeuw (vuur) en een vis (water). Ik proefde een stuk symboliek dat ik verder wilde onderzoeken.

Toen ik ging snuffelen op het internet vond ik de volgende feiten:

 1. De materialen: Goudlagen op een bituumbasis en Lapis Lazuli, een kostbare blauwe edelsteen. maat H. 11.8 cm. W. 13 cm.
 2. De hanger is in 1965 gevonden in Mari – Syrië, tijdens opgravingen in het Koninklijk Paleis van Zimri-lim.
 3. De datering van dit stuk is ergens rond 2500BC. Het is dus 4500 jaar verborgen geweest!
 4. De hanger is opgegraven samen met een Lapis Lazuli kraal waarin een inscriptie staat die een band onthult met de koning van Ur, een belangrijke stad in het zuiden. “dedication from god Gal-Mesannipadda, King of the City of Ur to Cansud, King of Mari
 5. In 2500BC was Mari een belangrijke stad aan de rivier de Eufraat en commercieel logistiek centrum. Het beheerste de karavaanroute en werd rijk van de tol die betaald moet worden.

Dit is een erg interessant uitgangspunt: de koning van Ur wil een cadeau geven aan een gerespecteerde koning die belangrijk is vanwege de karavaan route langs de noordelijke Eufraat. De koning van Ur kan zelf niet naar Mari, dus zijn cadeau moet zijn achting tonen aan zijn collega.

Aan dieren wordt al sinds mensenheugenis een symbolische waarden toegekend. De natuurlijke eigenschappen van een dier vertellen een verhaal. Laten we eens kijken welke dieren er gebruikt worden bij de hanger en wat deze als symbool kunnen betekenen:

 1. De leeuw is koning der dieren, sterk en gepassioneerd, een vuur teken. Een koning is hoofd van zijn volk.
 2. Vogels zijn vrij om boven en onder te zijn, ze verbinden als het ware hemel en aarde. De koning van Ur kan dan verwijzen naar de goddelijke staat van de koningen in die tijd.
 3. De gouden vissenstaart was een beetje verwarrend maar het feit dat het een water teken is en de twee koninkrijken aan de Eufraat liggen gaf me wel een idee: Ik denk dat het de verbondenheid aantoont tussen Mari en Ur.

Waar ik ook nog ben achter gekomen is dat er een spijkerschrift kleitablet vertaald is dat gaat over grote vogel met een leeuwenkop die Anzud heet. Het beeld van een adelaar met leeuwenhoofd heeft meer voor ze betekent. Het is deel van hun mythologie het was zelfs verbonden met hun god Ningurso.

De koning gaat nu naar zijn goudsmid en legt hem de situatie uit. Samen besluiten ze dat de hanger gemaakt moet worden van de meest kostbare materialen die het koninkrijk heeft: Goud en Lapis Lazuli, de hemelsblauwe edelsteen.

De goudsmid laat zich inspireren door de symboliek en snijdt vleugels van de Lapis Lazuli, vormt een leeuwenhoofd en vissen staart van bituum en bedekt die met goudlagen. Dan wordt de bijbehorende cylindervormige Lapis Lazuli kraal beschreven met de boodschap. Samen worden ze met een caravaan naar de noordelijke stad Mari gestuurd als gift voor koning Cansud.

Een koninklijke gift, waardig als geschenk.

Lees meer historische sieraad blogs