MOOC oftewel de lol van Leren

Ik vind het heerlijk om in de avonduren een interessante cursus te doen zonder dat ik daar de deur voor uit moet. Mijn favoriete vorm is de MOOC, dat staat voor Massive Open Online Courses, en wordt vaak gegeven door gerenommeerde universiteiten zoals Harvard, Oxford, TUdelft, en Sorbonne (om er maar eens ’n paar te noemen).

Iedereen mag zich inschrijven en de deelname is meestal gratis. Je vindt die programma’s op site’s zoals coursera.org en edX.org.

Elke cursus op Coursera of edX is opgedeeld in weekmodules die ook weer onderverdeeld zijn in hapklare brokjes. Daardoor is het heel verleidelijk om “nog een” filmpje of animatie met uitleg te doen. Al spelenderwijs heb ik in de laatste jaren heel veel geleerd.

De eerst MOOC die ik ooit gevolgd heb, in 2015, was Learning How to Learn van Dr. Barbera Oakley. Die is de basis geweest voor de rest van veel onderwerpen die ik koos. In deze cursus leer je hoe je het beste nieuw kennis kunt aanleren door je kennis over je eigen brein te vergroten. Ik kan hem je van harte aanbevelen 🙂

Samenvattingen van de Learning how tot learn cursus op coursera.
Vier samenvattingen, die ik zelf heb gemaakt, van de boeiende Learning How to Learn cursus. Dit deel je met andere cursisten die je feedback geven. Je moet zelf ook feedback aan andere geven waardoor je ziet dat iedereen de informatie weer anders verwerkt. Dat vond ik bij deze cursus het allerleukste.
Leaflets van de cursus

Recent heb ik een hele serie afgerond die te maken had met voeding. Doordat ik zoveel bezig ben met voedsel verbouwen en preserveren wilde ik meer weten. Tot mijn grote vreugde heeft de universiteit van Wageningen daar een geweldige serie over.

De eerste die ik uitkoos was Macronutrients & Overnutrition. Hierin worden de drie grootste voedingsgroepen behandeld. Te weten vetten, koolhydraten en eiwitten. Helder gestructureerd wordt door hun professoren in duidelijke video’s de meest recente kennis gedeeld. Hierdoor begrijp ik nu veel beter wat erop de etiketten van de verpakkingen staat en kan ik betere keuzes te maken voor mijn dagelijkse boodschappen.

Bladzijde uit mijn aantekeningen schrift macronutrients.
Een bladzijde uit mijn aantekeningen.

Vroeger was biologie mijn favoriete vak op de HAVO, door deze MOOC komt latente kennis weer boven drijven en wordt verder uitgebreid. Door de prettige manier van lesgeven heb ik vervolgens ook de Micronutrients & Malnutrition cursus gevolgd. Een uitgebreide uitleg over vitamines en mineralen en wat die allemaal doen in je lichaam. Met deze kennis gewapend ben ik veel beter toegerust om in de supermarkt weerstand te bieden tegen de misleidende reclame voor ongezonde producten.

Deze cursussen zijn zeker niet de laatste die ga volgen. Universiteit Wageningen heeft meer boeiende onderwerpen zoals:
Nutrition and Health: Food Risks
Nutrition and Health: Human Microbiome
Nutrition, Heart Disease and Diabetes
Nutrition and Cancer
Nutrition, Exercise an Sports

Bladzijde uit mijn aantekeningen schrift macronutrients.

Indien jij ook programma’s volgt online ben ik nieuwsgierig welke dat zijn. Dus laat ze gerust achter met links in de commentaren.

edit: Tip van Anne Marie van Practiqal, een Nederlandse site over hoe je brein werkt op leer.tips