Oogst Drogen met een Voedseldroger

Langzamerhand begint de oogst van groenten en fruit groter te worden op ons terrein. Veel komt meteen op tafel. Gezonde salades, broccoli met erwtjes in een groenteomelet of in de vele smoothies die ik drink.

Maar wat doe ik met het teveel?

Soms kijk ik dan in ’t oude Kook en HuisHoudBoek voor het Platteland van mijn oma. Daarin staan, in prachtig oud Nederlands, tips en trucks. Hier en daar is het wel flink veroudert, daardoor gebruik ik het vooral als inspiratie en de gevoelsmatige link met m’n oma.

Mijn oma was 65 jaar toen ik geboren werd. Gelukkig is ze wel 93 geworden. Tot het einde zelfstandig blijven wonen behalve de laatste 3 maanden. Altijd veel bewondering voor haar gehad. Op deze foto ben ik pas geboren en lig ik in haar armen terwijl mam toekijkt.

In dit boek staat naast jam maken en wecken ook het drogen van voedsel. Voor mij een “nieuwe” techniek maar eigenlijk rakel ik een eeuwenoude techniek op zodat ik in de winter ook nog voedsel uit eigen tuin kan eten.

Op de site van Claudia Kuyken: Wecken Online is een speciaal hoofdstuk over voedsel drogen. Daar heb ik heel erg veel informatie vandaan gehaald.

Vorig jaar heb ik daarom een Excalibur voedseldroger aangeschaft. In ons Nederlandse klimaat is het niet altijd makkelijk om bijvoorbeeld tomaten te drogen. Voordat ze droog worden, zijn ze al beschimmeld. En dat is niet de bedoeling.

Mijn droogoven Excalibur met 4 lades – temperatuur van 35 tot 74 C voor gelijkmatig drogen. Je kunt de lades ook draaien – maakt weinig geluid – we hebben zonnepanelen, dus stroom zat.

De belangrijkste oogst om op deze manier te bewaren was vorig jaar mijn appeltjes. Nadat het klokhuis uit de appel was gehaald, sneed ik plakken van 5 mm. Zonder te schillen. Wel sprenkelde ik er een beetje citroensap over. Dat voorkomt dat het bruin wordt. Vervolgens op het droograam leggen en na 10 uur bij 55 C had ik een potje gedroogde appeltjes.

Ze krimpen wel enorm.

Eén aangebroken pot heb ik nog staan. Ze zijn nog steeds goed en lekker. Ik gebruik het in de muesli maar ook als snackvoer in plaats van snoep.

Dit jaar ben ik begonnen met drogen van kruiden en theeplanten. Voor mijn Calendulazalf heb ik droge lintblaadjes nodig en dat gaat snel en makkelijk in de droogoven.

Het prettige van drogen is dat in tegenstelling tot diepvriezen je geen energie meer nodig hebt voor het bewaren.

Gedroogde Rode klaver, Kamille en Lindebloesem om thee van te maken.

Een van de verrassingen bij het drogen is het maken van fruitleer. Dat is gepureerd fruit, bijvoorbeeld aardbeien, dat je uitstrijkt op een anti-plak velletje en een dag laat drogen bij 50 C. Heerlijk gezond snoep.

Op mijn lijst om nog te gaan proberen is het eigen gemaakte bouillonpoeder. Hiervoor droog je prei, wortel, ui, bieslook, tijm, munt, rozemarijn, selderij en pepertjes. Dan maal je dit fijn met zout, en een theelepel korianderzaad. Stop in een gesteriliseerde pot om te bewaren.

Voor een heel apart recept om boerenkool (kale) te verwerken, ga naar de Engels-talige site van David Huang: A stupendously healthy “snack cracker”

*** Een tip die ik na aanleiding van deze blog kreeg van een Amerikaanse vriendin: In de zomer drogen in een auto die in de zon staan! Maak een klein frame met gaasdoek en leg het (niet in de zon) in de auto.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.