Composteren, de Snelle Berkeley Methode

Mijn tuin is een gesloten kringloop. Al het plantaardig afval gaat gewoon weer terug in de composthoop om te verteren. Na verloop van tijd komt het als voedsel op de groentebedden terecht en wordt het omgezet in gezonde groenten.

Het is nogal wat werk om in korte tijd compost te maken maar ik vind het de moeite waard. Hiervoor gebruik ik ’n techniek die bekend staat als de Berkeley methode.

In de jaren ’70 ontwikkeld door Robert D. Raabe, Professor van Plant Pathology, aan de Universiteit van California, Berkeley. Hij noemde het de “snelle composteer methode” en is gebaseerd op het stimuleren van hitte-liefhebbende bacteriën in de hoop die voor de snelle vertering zorgen.

Als ik de hoop ga bouwen, dan begin ik de dag van te voren met het verzamelen van heel veel vers groenafval. Zoals het maaisel van gras, klein geknipte brandnetels, snoeiafval en andere onkruid dat ik kan vinden op ons terrein.

Op de dag zelf haal ik vier kruiwagens mest bij de overbuurvrouw. Verder heb ik nog veel droog afval nodig zoals bladafval en takkenstukjes. Die verzamel ik door het jaar heen vlakbij de composthoop.

Vervolgens ga ik laag voor laag de hoop opbouwen. Naar gelang het jaargetijde moet er veel, dan wel weinig water bij. In de zomer gaan er wel acht volle gieters water op.

Na vier dagen is het tijd om de composthoop voor de 1e keer om te zetten. Het proces is nu in gang gezet. Hij is inderdaad al een beetje warm, maar nog niet zoveel als hij de 8ste dag zal zijn. Dan loopt de temperatuur op tot 67 graden Celsius.

Daar kun je je hand niet op leggen hoor, dat is echt te warm.

De verzameling compostmaterialen wordt langzamerhand een egale bruine kleur. Nog een paar daagjes en dan is de temperatuur flink omlaag gegaan en zul je zien dat pissebedden en wormen de hoop weten te vinden. Dat is ook het moment dat je de vruchtbare compost over de groentebedden kunt gaan verdelen.

Wil je zelf ook zo’n composthoop gaan maken? Dan is deze compost blog van Maria op de Harmony center site misschien wel wat voor jou. In duidelijke taal vertelt ze in ’t Nederlands hoe zij haar Berkeley composthoop opbouwt.

9 reacties

 1. Bedankt, Helga, erg interessant. Ga ik ook eens proberen. Maakt het nog iets uit in welk jaargetijde je dit doet en kan het ook in de winter? Ik hoor het graag.

  1. Hallo Jet,
   Vanaf maart/april als de temperatuur omhoog gaat merk ik dat de hoop inderdaad binnen 3 weken composteert. In de winter, zo vanaf november, doet ie er beduidend langer over. Het koelt gewoon eerder af waardoor het lijkt of de compostering niet voldoende is. Als oplossing verwerk ik die hoop in maart nog een keer opnieuw met nieuw groenafval. In 2019 is het me gelukt om 6x succesvol te composteren. De 7e hoop ligt nu te wachten tot maart 🙂
   Veel succes met jou compost,
   Groetjes!

 2. Hallo Jet,
  Nou, ik ben ‘voor het bruin’ alles in stukjes aan het knippen.
  Moet ik het droog bewaren, tot er genoeg is om een composthoop op te zetten?
  Met vriendelijke groet,
  Ine Bongers

  1. Hallo Ine,
   Het bruin leg ik gewoon op een hoop ergens. Het is niet nodig om het droog te houden. Als je de hoop namelijk aan het opbouwen bent moet je er best veel water bij doen. De bacteriën kunnen hun werk het beste doen in een vochtige omgeving. Als het bruin dan al wat vochtig is hoef je niet zoveel toe te voegen.
   Veel succes 🙂
   Groetjes,
   Helga

 3. Hallo Helga, wij hebben een grote tuin en willen ook een composthoop aanleggen ipv steeds maar de groencontainer volstoppen. Waar ik alleen een beetje bang voor ben is dat ik, door verspreiden van ‘eigen’ compost ook meteen het eerder uitgetrokken onkruid mee-verspreid over de hele tuin. Is dat te voorkomen? Groet, Sjoerd

  1. Hoi Sjoerd,
   Als ’t je lukt om de temperatuur in de composthoop op 65C te krijgen dan heb je er niet zoveel last van. De ziektekiemen en zaden kunnen daar niet tegen. Daarvoor moet de hoop wel minstens 1×1 vierkante meter zijn en zo’n 1,5 meter hoog. Ik begin meestal met een nog hogere hoop omdat het nog behoorlijk inzakt.
   Na de 3 of 4e keer omscheppen heb ik die temperatuur, dat lukt jou ook!
   Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om risico onkruid een tijdje te laten rotten in een grote bak met water en het later op de composthoop te gooien. Vocht heb je namelijk altijd nodig.
   De compost van dit jaar die ik in mijn groentebedden heb gebruikt had bijna geen last van onkruid. Ik vermoed dat het ook eerder kwam aanwaaien dan dat het in de compost zat. Het was voornamelijk Melde (en die kun je weer als spinazie gebruiken 🙂 )
   Heel veel succes, je moet er gewoon mee beginnen dan zie je vanzelf dat het niet zo ingewikkeld is.
   Hartelijke groet,
   Helga

Reacties zijn gesloten.