Tamme Kastanjes voor het oprapen

Tamme kastanje, Castanea sativa

Tijdens mijn wandeling met de hond kwam ik de afgelopen weken een overdaad aan tamme Kastanjes tegen. Zorgvuldig raapte ik elke dag de dikste bolsters op en nam ze mee naar huis.

Na twee weken lag er een respectabele hoeveelheid op de vensterbank te drogen. Tijd om ze schoon te maken en te verwerken.

Daarvoor maak je met een scherp mes een kruis insnede op de spitse kant van de kastanje. Vijf kastanjes leg je op een schaaltje, dat gaat één minuut op de hoogste stand in de magnetron. Kieper ze dan onmiddellijk in een bakje met koud water en pel ze met een spits mesje. Dat is de makkelijkste manier om ook het dunne velletje eraf te halen.

In feite heb je nu een heerlijke gepofte snack die je zo ook al op kunt peuzelen!

Als het tweede velletje er niet af wil, kook ik die nog vijf minuten dan laat ik het afkoelen in het water. Vervolgens verwijder ik het bittere velletje.

Nu kun je ze koken en bijvoorbeeld bij spruitjes gebruiken ( erg lekker).
Ik maak ze ook schoon en stop ze rauw in de vriezer om later te gebruiken. Je moet ze dan wel binnen drie maanden gebruiken, anders worden ze zacht.

Kastanje creme du marron

Uiteindelijk heb ik met de overgebleven noten kastanje crème gemaakt. Dit is een Franse specialiteit die je hier niet snel in de winkels tegenkomt.

Na het schoonmaken en 20 minuten koken pureer je de kastanjes. Dan maak je met suiker en wat water een siroop waar de gepureerde kastanjes bij gedaan worden. Dan nog even door warmen en in gesteriliseerde potten doen.

Het recept had ik van de site Nederlands Dis: zoete kastanje crème.

Het is een heerlijk zoete, voedzame spread voor op de boterham.