Tsjernozem: de vruchtbare aarde

Aarde in Beesel

Het maakt me neerslachtig en droevig de hele oorlogstoestand rondom Oekraïne. In de Correspondent las ik een begrijpelijke verklaring waarom Poetin het hebben wil voor Rusland. Je vindt het artikel hier.

Het draait om de zwarte vruchtbare aarde die zelfs een eigen naam heeft: Tsjernozem. In de loop van vele duizenden jaren is deze dikke laag ontstaan door löss, grasgroei en dierenleven. Een kwart van de wereldvoorraad ligt in de Oekraïne. Deze aarde is heel luchtig en houdt water goed vast, plantenwortels kunnen er daarom goed in groeien. Ook zitten er heel veel belangrijke mineralen in zoals calcium, kalium en fosfor.

Een van de belangrijkste gewassen die daar goed groeien zijn de granen. Het is dus geen wonder dat dit grote land een vlag heeft die staat voor een blauwe lucht boven ’n goudgeel graanveld. Alleen door de oorlog kan er nu niet gezaaid worden.

Het is ongelofelijk dat een handje vol machtswellustelingen zo’n desastreus gevolg hebben voor onze aarde. Stelletje kleuters! Maar wat doe je dan hier in Nederland? Kunst en sieraden maken wordt dan wel heel triviaal. Dus blijf ik hier bezig in de tuin en zaai wat meer peulvruchten. Daar waar kan, zal ik een stukje bijdragen om de nood te verlichten, maar je voelt je zo hulpeloos.