Viking Zilversmid in de 9de eeuw

Koperen armband gemaakt door zilversmid La Leipsig.

Vanwege m’n stage als beginnend zilversmid, ooit lang geleden in Zweden, heb ik een zwak overgehouden voor de Vikingperiode. Ik heb toen in Östersund gewoond waar de meest noordelijke runensteen te vinden is op Frösön eiland. Daarom vond ik het ook heel erg leuk toen Anne Marie me uitnodigde om als Vikingvrouw mee te doen met het kampement bij kasteel Montfort.

Runesteen in Ostersund, Zweden.
Runesteen in Östersund

Anne Marie kwam bij me terecht omdat ze Vikingsieraden wilde maken met zilverklei die ze kon omdoen bij de toneelvoorstelling Het pact van Asselt. Tijdens deze ontzettend gezellige workshop vertelde ze me meer over re-enactment, het naleven van een geschiedenis periode.

Edelsmeden is een van de beroepen die al heel lang bestaan. Dus wat is leuker dan teruggaan in de tijd en sieraden te maken die gemaakt zijn in de Viking periode. Hoe zouden de Vikingen hun sieraden gemaakt hebben van de gereedschappen die in de 8ste en 9de eeuw voorhanden waren?

Een mogelijkheid om daar achter te komen is het zelf proberen. Re-enactment dus!

Zilversmid La Leipsig en de Vikingen van Ascaloha bij de muur van kasteel Montfort.
De Vikingen van Ascaloha bij de muur van kasteel Montfort.

In Limburg bestaat sinds begin 2015 een levende geschiedenis groep die (onder meer) de Vikingtijd onderzoekt. Iedere 1e zondag van de maand zetten ze hun kampement op bij kasteel Montfort. Op 5 juli heb ik al mijn authentieke zilversmid gereedschap wat ik kon verzamelen meegenomen in rieten manden en ben een koperen armband gaan maken met de mogelijkheden die toen bestonden.

Op 2 augustus zijn de Vikingen van Ascaloha weer aanwezig op het kasteel in Montfort.

En hieronder het resultaat van een dag werken in de schaduw van het kasteel: een koperen armband versierd met behulp van ponsjes die ik gemaakt had van oude spijkers.

Een oude Viking zilversmid zou er trots op zijn geweest!

Zilversmid La Leipsig bezig met een Viking koperen armband met gehamerde versiering.

Meer Historische Geschiedenis blogs op Edelsmid met Groene Vingers.