Vogelvoer met Kokosolie en Zaden

Koolmees op zelfgemaakt vogelvoer: zaden in kokosolie
Koolmees op kokosolie zadenschaal in onze tuin.

Onze tuin is in de winter altijd een beetje rommelig. Dat is met opzet. Als je namelijk plantenresten van bloemen en groenten laat staan dan hebben de vogeltjes voldoende vogelvoer om de winter door te komen. Eenmaal in de lente ruim ik dan de tuin schoon zodra de dieren weer nieuw vers voer kunnen vinden.

Nu was er een lange periode van sneeuw en vorst. Dan kunnen de vogels niet bij de plantenresten komen. Ook had ik geen vogelvoer gekocht maar ik wilde ze toch een beetje bijvoeren in deze barre periode. Zodoende ben ik gaan snuffelen naar informatie op het internet.

Op de site van de vogelbescherming vond ik een goede tip: Zelf vetbollen maken. Het bleek dat ik in mijn keukenkastje voldoende materialen had. Het is wat ik ’s morgens gebruik in mijn ontbijtyoghurt. Ook is het een van de basisproducten voor mijn zeep maken.

Met kokosolie ben ik aan de slag gegaan. Die heb ik in een plat keramisch bakje gesmolten in de magnetron. In de warme kokosolie heb ik vervolgens zonnebloempitjes, havermout, rozijnen, stukjes walnoot, gedroogde appel, pompoenzaadjes en lijnzaad gemengd. Even buiten zetten en de olie stolt zodat de zaadjes vast komen te zitten.

Het was super eenvoudig om te doen en de roodborstjes, koolmeesjes en vinkjes smullen er met plezier van.

Vogelvoer: Pompoenzaadjes en havermout in kokosolie.
Van mijn eigen gekweekte pompoenen bewaar ik de zaadjes. Die had ik gepeld om te vermengen met de andere zaden. In de platte keramische schaaltjes kunnen de vogels makkelijk bij de zaadjes komen.

Met mijn camera heb ik me vervolgens verdekt opgesteld en heb een paar mooie foto’s kunnen knippen.

Roodborstje op het vogelvoer schaaltje met kokosolie en zaden.
Roodborstje op het vogelvoer schaaltje met kokosolie en zaden.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin Getagged