Aarde sieraden

ploegende boer op een akker

Elke winter word ik opnieuw geraakt door het ploegen van de boeren op de open velden.

“Het is dat moment dat de ploeg de grond ingaat om de aarde open te breken en zuurstof toe te laten. Ik sta temidden van het pas omgewoelde veld met de donkere rijke geurende aarde. In de nieuwe lijnen en patronen zie ik hoe het zaad zich kan ontwikkelen” .

Het is een uitnodiging tot groei, die gebaseerd is op herhaling, op ritme. Ploegen creëert nieuwe patronen in een veld wat er altijd al was. Nieuwe verse lijnen, en richtingen waarin je je kan ontwikkelen.

Door kleine stukjes zilver een voor een in de zachte zilverklei te steken ontstaat een nieuw patroon, een nieuw sieraad. Het zijn mijn gouden en zilveren vertalingen van de voren in de velden die de boeren creëren.

Patronen veranderen kost tijd. In mijn hangers en ringen zitten wel 80 van die kleine zilveren stukjes. Het aanhoudende plaatsen van de stukjes, leidt tot het patroon van het sieraad.

Een aarde sieraad kan een tastbare herinnering zijn voor een persoonlijke verandering. Dat er tijd nodig is, dat het stap voor stap gaat. Als een boer die volhardend blijft ploegen tot zijn veld klaar is.

Blogpost gerelateerd aan deze collectie:
Oorsprong Aarde Collectie – 2011