Zeep

maarts viooltje

Verslingerd aan ZEEP maken

In de lente van 2019 heb ik een workshop gedaan bij Werfzeep in Utrecht. Hier heb ik met natuurlijke oli├źn en kruiden geleerd om zelf zeep te maken. In 1e instantie ging het me om minder plastic in mijn badkamer te krijgen. Dat is goed gelukt. Ik gebruik nu mijn eigen zeep om me te wassen waardoor de plastic flessen inderdaad verdwenen zijn ­čÖé

De manier van zeep maken die ik toepas is de koude methode. Dat is helemaal niet moeilijk en kan met gewone huis en tuin middelen gemaakt worden. Door de koude methode blijven alle verzorgende stoffen van de oli├źn en kruiden in de zeep. Klaar om de huid schoon en voedend te verzorgen zonder uit te drogen.

Ondertussen ben ik in mijn tuin speciaal planten aan het kweken waar ik de geneeskrachtige en verzorgende bestanddelen kan vangen in olie of hydrolaat. Op die manier weet ik helemaal precies waar de ingredi├źnten vandaan komen.

Natuurlijk hou ik een logboekje bij met de zepen die ik al gemaakt heb. Misschien heb je wel een zeepje van me gekocht of gekregen. Hieronder kun je terug vinden wat er allemaal inzit.


Lavendelzeep

Lavendel maceraat met olijfolie, kokos, sheabutter en castorolie. Met lavendelhydrolaat uit eigen tuin en lavendel etherische olie.

Lavendelbloemen met tegenlicht.
In gepakte stukjes ambachtelijke zeep.

Calendulazeep

Calendula maceraat met olijfolie, kokos, sheabutter, avocado en cacao. Met hydrolaat van lavendel. Etherische oli├źn: rozenhout, sinaasappel en venkel. De helft van het zeepbeslag was gekleurd met moes van Oost-Indische Kers.

Ambachtelijke Calendulazeep met oost-indische kers bladgroen.

Brandnetelzeep

Brandnetelmaceraat met kokosolie, olijf, cacao, sheabutter, avocado, neem en castorolie. Met hydrolaat van brandnetel. Etherische oli├źn: vetiver, lavendel, ylang-ylang, munt en sinaasappel. De kleur van deze zeep komt van het bladgroen van de brandnetel. Het is een mooie bosgroene kleur en je leest er meer over in de brandnetelzeep blog.

Ambachtelijke brandnetelzeep met brandnetel bladgroen.

Rozemarijn & Brandnetel Haarzeep

Brandnetelmaceraat met kokosolie, olijf, cacao, sheabutter, avocado, neem en castorolie. Met hydrolaat van rozemarijn. Etherische oli├źn: ceder, rozemarijn en bergamot.

Ambachtelijke haarzeep

Rozenbottel Yoga zeep

In deze Rozenbottel zeep, die ik op verzoek van mijn Yoga juf heb gemaakt, zitten de verzeepte oli├źn van kokos, olijf, zonnebloem, sheabutter en amandelolie. Etherische oli├źn: een mix van vetiver, lavendel, salie, marjolein, munt en ylang ylang.
Je leest er meer over in de rozenbottel yogazeep blogpost.

Ambachtelijke rozenbottelzeep.