Kruidenzeep uit eigen Tuin

Behalve dat ik zelf zilverklei workshops geef, neem ik ook graag deel aan een workshop. Je leert altijd zoveel, ondanks dat het niet in je eigen werkveld is.

Afgelopen maart was ik daarom in Utrecht om een zeepworkshop te volgen, bij Werfzeep. Ze zitten in een prachtig verzamelcomplex met andere kleine bedrijven die handwerk en kwaliteit hoog in ’t vaandel hebben.

Roeren in ’t keteltje met oliën en loog zodat het verzepingsproces op gang komt.

Samen met mijn schoonzus hebben we acht stukken zeep gemaakt. Na zes weken werd onze heerlijk ruikende zeep via de post bezorgd.

Meer zelf producten kunnen maken is een rode draad geworden in mijn leven. Ik vind het leuk om vanuit de basis te creëren. Het zal mijn creatieve gen wel zijn.

Zeep kun je maken met plantaardige oliën die je met behulp van natronloog laat verzepen. Ik ga hier geen lesje zeep maken schrijven omdat dat door verschillende mensen veel beter is gedaan. “Alles over zeep maken” en “soapguild.org” zijn mijn favorieten.

Kamile (links) en Calendula net voor ik ga oogsten om te gebruiken in extract en olie voor de zeep.

Wel laat ik je een paar foto’s zien van de 2e keer dat ik in mijn eigen keuken cold process zeep gemaakt heb. (In de zeepmaakwereld worden veel Engelse termen gebruikt)

Ik wilde zeep maken van geneeskrachtige planten uit mijn eigen tuin. Calendula groeit uitbundig en ook kamille was ruim voorradig dus de keuze was snel gemaakt.

De ingrediënten van mijn zeep: Dennen-zonnebloemolie, Calendula-kokosolie en Calendula-olijfolie klaar om te gaan gebruiken. Plus nog een beetje cacaoboter voor extra verzorgende zeep. Verder zie je de zeer belangrijke thermometer om het proces goed te laten verlopen, caustic soda, kamille-extract en etherische oliën.
Nadat alles goed vermengt is op de juiste temperatuur wordt het in een bakpapier bekleed bakje gegoten. Het moet ’n dag staan om uit te harden. Dan kan ik ’t uit de vorm halen en in mooie stukken snijden. Vervolgens zes weken drogen om het verzepingsproces zijn tijd te geven.

Mocht je ook geïnteresseerd zijn in zeep maken, kijk dan op de site van Werfzeep voor het Zeepboek of een zeepworkshop. Woon je in Nijmegen? Dan kun je de heerlijke zeepjes bij Marieke van Druk & Vorm kopen.

Mijn lieve schoonzus tussen alle potten en pannen van Werfzeep 🙂

4 reacties

  1. Hi Marie,
   Soapmaking is indeed delightful. For me it’s a hobby, I don’t give soapworkshops. In this blog I tell about a workshop I took at Werfzeep.
   Greetings,
   Helga

Reacties zijn gesloten.