Okara Koolrolletjes met Geitenkaas

Okara is gemalen sojabonen die gekookt zijn. Het is een restproduct van het maken van sojamelk voor de tofu bereiding. Het is geen gebruikelijk ingrediënt dat je in de winkel kunt vinden. Sinds ik mijn eigen tofu maak heb ik deze eiwittenvoedingsstof leren waarderen.

Groene koolblaadjes gevuld met okara, walnoten, geitenkaas, rozijnen en kruiden.
Okara groene kool rolletjes.

Afgelopen week had ik twee vriendinnen op bezoek om te komen eten. Een ervan is vegetariër en was nog niet bekend met okara. Een prima reden om zelf weer tofu te maken en haar te laten proeven.

Okara had ik vaak gebruikt om er smakelijke vegaburgers van te maken. Deze keer wilde ik wat anders. Aangezien ik een paar mooie groene kolen in de tuin heb staan leek me gevulde koolblaadjes een goede oplossing.

Groene kool uit mijn groentetuin.
Mooie groene kool in een van mijn verhoogde groentebedden.

Ik vind het leuk om mijn creativiteit ook in de keuken te gebruiken. De niet alledaagse recepten vallen meestal wel in de smaak bij mijn bezoek, althans dat zeggen ze 🙂

Het valt bij mij onder het hoofdstuk “dagelijkse creativiteit”. Iets wat in de laatste decennia niet zo gewaardeerd werd. Gelukkig is het bezig aan een come-back. En daar draag ik graag een steentje aan bij.

Tofu heb ik leren maken door een recept uit het magazine OneWorld. Het oorspronkelijke artikel lees je hier: Tofu, en dan lekker.

Het begint allemaal met het laten weken van de sojabonen:

Sojabonen die net geweekt zijn.
500 gram sojabonen die net 16 uur in 2 liter water geweekt hebben.
Sojabonen pureren.
Sojabonen beetje bij beetje fijn malen met wat water. Dat gaat in een grote ketel. Je ziet het vocht rechts al ontsnappen.
Sojabonen worden gepureerd met de staafmixer.
Ik pureer de pulp met de staafmixer nog verder klein. Nu moet het onder voortdurend roeren 5 minuten koken. Let op, het koekt nogal snel aan. Vervolgens zeef je dit met een kaasdoek in een vergiet. Wat in het vergiet blijft is okara: de gemalen en gekookte sojabonenpuree. Terwijl de temperatuur van de sojamelk 80C is. strem je het met uitgeperste sap van twee citroenen. Roer dit goed door en laat het nu 30 minuten rusten voordat je het in de tofuvorm schept.
Tofu persbakje met de gestremde sojamelk.
De gestremde sojamelk schep je in een tofu persbakje (zelf gemaakt door gaatjes te boren in een plastic bakje) waar een kaasdoek in ligt om uit te lekken.
Tofu persen door een zwaar gewicht erop te zetten.
De tofu pers je nu door er een zwaar gewicht erop te zetten. Laat dit minstens 30 minuten staan. Nu pak je een grote bak met water waar je de kaasdoek met tofu in legt. Haal de doek er voorzicht af en bewaar in licht gezouten water in de ijskast. Maar vers eten is natuurlijk het lekkerste.
Tofublok in water
Tofublok in gezouten water. Je ziet het reliëf van de kaasdoek.
Mengsel van okara, stukjes tomaat, walnoten, rozijnen, geitenkaas en kruiden.
Dit is mijn mengsel van okara, stukjes tomaat, walnoten, rozijnen, geitenkaas en kruiden. Dit gebruik ik om de geblancheerde groene koolbladen mee te vullen. Dit gaat in een ovenschaal met zelf gemaakte tomatensaus erover.
Okara groen kool rolletjes met geitenkaas en tomatensaus uit de oven.
Bij de okara groene koolrolletjes komt boekweit met tofu. Een heerlijk, voedzaam gerecht. Bon appetit!