Recept uit de Middeleeuwen

Iedere dag zelf koken omdat het niet mogelijk is om uit te gaan eten. Dat doet wel een beroep je je vindingrijkheid om te weten wat je vandaag weer op tafel moet zetten.

Koken vind ik leuk. Het is ook belangrijk voor mij dat ik weet wat ik eet. Dat had je misschien al vermoed als je regelmatig mijn blog leest. Niet voor niets dat ik zelf groenten en fruit verbouw en het zelf conserveer.

Om je te inspireren wil ik je vandaag meenemen naar de site van Manon Henzen: Eet Verleden. Ik heb haar pas geleden ontdekt toen ik aan het surfen was voor recepten.

Ze is historica van beroep met een specialisatie in voedselbereidings onderzoek. Ze vult haar site met heerlijke gerechten die vroeger al in Nederland bereid en gegeten werden. Misschien word je wel geïnspireerd door haar oudheids recepten

Uit haar boekje Paradijskorrels & Saffraan heb ik gisteren Roffioelen gemaakt. Dat zijn kleine vleespasteitjes. Het was een ontdekking voor mij hoe lekker dat dit was.

Bereiding van vleespastei met behulp van het boek van Manon Henzen.
Het geknede gehakt gaat in een meel/boter deeg. Een paar gaatjes in de bovenkant zodat de lucht eruit kan komen.
Middeleeuwse vleespastei net uit de oven met rode kool.
De middeleeuwse vleespastei , roffioelen, net uit de oven. Heerlijk met rode kool met appeltjes erbij.

Ik hoop dat ik je met mijn enthousiasme kan aansteken voor de historische keuken. Zelf blijf ik nog zeker een flinke tijd experimenteren. Ik wil nog kip met zuring uit de gouden eeuw maken. En een Middeleeuwse kaastaart.

En…… je snapt ’t ­čÖé