Start van het moestuin seizoen 2021

Sinds februari ben ik aan het zaaien voor de moestuin. De eerste zaadjes die op het programma staan zijn altijd de tomaten en de pepertjes. Die hebben een lange periode nodig om vruchten te kunnen maken in ons klimaat.

Dit jaar heb ik daarvoor de Deno methode gebruikt om deze zaadjes te laten ontkiemen. Daar ben ik erg tevreden over. Ik kweek graag veel verschillende soorten en met deze methode kon ik heel precies mijn kostbare zaadjes gebruiken.

Tomaten ontkiemen met de Deno methode
Tomatenzaadjes die net ontkiemt zijn.

Tussen nat gemaakte koffiefilter papier stop ik 6 zaadjes. Dat gaat in een plastic zakje waar ik de naam met viltstift op zet. Na 5 a 7 dagen bij kamertemperatuur heb ik dan hele kleine zaailingen die ik met voldoende water overplant in grote potten met tuinaarde.

Tomaten zaailing net gespeent.

Dit kan goed met tomaten, paprika’s, pepertjes en aubergine. Na een maand zijn de planten al mooi groot en stevig geworden. Ze staan nu in mijn serre kas zodat ze niet te snel groot wrden. Ze moeten nog tot na de ijsheiligen wachten om uitgeplant te worden.

Tomatenplantjes na 6 weken.

Nu de tomaten en pepertjes een goede start hebben gekregen wordt het tijd om de planning verder uit te werken. Daarvoor heb ik een wisselteelt schema van Velt gebruikt.

Wisselteelt is het afwisselen van verschillende plantensoorten op verschillende plaatsen in verschillende jaren met als doel een gezond gewas met een goede smaak en een goede opbrengst.

Mijn moestuin bestaat daarom uit verschillende vakken waardoor ik wisselteelt kan toepassen. Dat houdt de grond gezond en de oogst goed.

De zes teeltwissel vakken.
Er zijn 6 bedden die exclusief voor de groenten zijn. De tekening die je hieronder ziet is het vruchtwisselings schema van dit jaar. De aardappelen zitten al in de grond en de rest van de bedden is voorbereid zodat ik snel kan gaan planten en zaaien. De bedden zijn 3 meter lang en 1,20 meter breed.
De tekening van mijn moestuin

Toen ik er de 1e keer mee begon vond ik het best wel lastig, maar nu, in het 3e jaar, geeft het schema me houvast met wanneer ik wat moet zaaien. Daardoor is mijn opbrengst groter geworden.

Spinazie in de kas.
De 1e spinazie staat in de kas. Lekker warm zodat ie snel kan groeien. Tegen de tijd dat de tomaten in de kas gaan hebben we deze eerste lichting al op gegeten.

Hieronder een overzichtsfoto van de moestuin. In drie jaar tijd heb ik heel wat op gebouwd. Je ziet de verschillende niet-spitten bedden waarin ik de groenten plant en het kleine kasje waar ik zoveel plezier van heb.

Een panorama foto van de moestuin. Edelsmid met Groene Vingers.