Maarts Viooltje

Maarts viooltje met wortelsstokken. Viola odorata.

In onze kersenboomgaard staan tussen het gras veel polletjes van het Maarts Viooltje. Met z’n donker paarse bloemetjes is het een van de vroege bloeiers.

En wat voor eentje! Het zijn kleine maar heel geurige schoonheden. Als je niet weet waar ze staan dan vallen ze je niet op.

Close up van maarts viooltje, Viola odorata.

Ieder jaar begin ik op één maart te speuren en vandaag zag ik ze weer.

Het is een zich op de grond verspreidende soort met kruipende stengels. De geurige bloem is violet en heeft een witte voet. Er zijn vijf kroonblaadjes, waarvan de onderste ’n spoor draagt, waarin nectar gevormd wordt die door vroege vlinders wordt opgezogen. Zij zorgen voor de bestuiving. De bloemen zijn alleenstaand en staan op een lange steel.

Niet alleen vanwege de geur en de kleur is Maarts viooltje bekend, maar bladeren en bloembladen zijn ook eetbaar en worden wel gebruikt in salades. Niet alleen om de salade van kleur te verrijken, maar ook om de smaak nog lekkerder te maken.

Meer informatie vindt je op de Flora Nederland pagina.

Een bord vol maarts viooltjes.

Ik maak er een kleurige siroop van. Daarvoor verzamel ik twee handen vol bloemetjes zonder de groene kelkblaadjes. Hierover giet ik kokend water en laat ’n dag staan. Dan los ik er suiker in op en heb ik viooltjes siroop voor over ijs of zo…

Als de bloemetjes staan te trekken kleurt het water langzaam paars-blauw.
Prachtig om te zien.

Maarts viooltje siroop.

Maarts viooltje gebruik ik om mijn vroege winter postelein salade mee te versieren. Ze zijn namelijk inclusief blad eetbaar en ongelofelijk decoratief.

Maarts viooltje in de winter postelein salade.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin Getagged