Kokosolie zadenschaal voor de vogels

Koolmees op kokosolie zadenschaal in onze tuin.
Koolmees op kokosolie zadenschaal in onze tuin.

Onze tuin is in de winter altijd een beetje rommelig. Dat is met opzet. Als je namelijk plantenresten van bloemen en groenten laat staan dan hebben de vogeltjes voldoende om de winter door te komen. Eenmaal in de lente ruim ik dan de tuin schoon zodra de dieren weer nieuw voer kunnen vinden.

Nu was er een lange periode van sneeuw en vorst. Dan kunnen de vogels niet bij de plantenresten komen. Ook had ik geen vogelvoer gekocht maar ik wilde ze toch een beetje bijvoeren in deze barre periode.

Op de site van de vogelbescherming vond ik een goede tip. Zelf vetbollen maken. Het bleek dat ik in mijn keukenkastje voldoende materialen had. Het is wat ik ’s morgens gebruik in mijn ontbijtyoghurt.

Met kokosolie ben ik aan de slag gegaan. Die heb ik in een plat keramisch bakje gesmolten in de magnetron. In de warme kokosolie heb ik vervolgens zonnebloempitjes, havermout, rozijnen, stukjes walnoot, gedroogde appel, pompoenzaadjes en lijnzaad gemengd. Even buiten zetten en de olie stolt zodat de zaadjes vast komen te zitten.

Het was super eenvoudig om te doen en de roodborstjes, koolmeesjes en vinkjes smullen er met plezier van.

Pompoenzaadjes en havermout in kokosolie
Van mijn eigen gekweekte pompoenen bewaar ik de zaadjes. Die had ik gepeld om te vermengen met de andere zaden. In de platte keramische schaaltjes kunnen de vogels makkelijk bij de zaadjes komen.
Roodborstje op kokosolie zadensschaal.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin Getagged