Sashiko: een vrolijke reparatie techniek

Verschillende kleuren stopwol

De Groene Vingers van mij houden ook van reparatie van kleding. Dat is ook groen! Want dan kun je langer met je spullen doen.

In de eerste maand van 2022 heb ik me daarom voorgenomen mijn kledingstapel eens aan te pakken.

Je kent het wel.

Een broek waar een scheur in zit, of een T-shirt met een klein gaatje, een knoop die aangenaaid moet worden. Ook kleine aanpassingen zoals een halslijn van een jurkje veranderen zodat ie wat beter zit.

De bovenkant van een jurkje veranderen door er een nieuwe hals aan te haken.
De bovenkant van een jurkje veranderen door er een nieuwe hals aan te haken.

Tijdens mijn #adventdeclutter actie van december was ik nogal wat kleding tegen gekomen die wel wat reparatie liefde konden gebruiken.

Verder zocht ik een uitdaging in nieuwe creatieve reparatie technieken.

Reparatie met Sashiko

Op een interessante blog van Constance Eyre: Visible Mending was ik Sashiko Darning tegen gekomen. Ik heb er nog geen Nederlandse naam voor maar het ziet er ontzettend leuk uit met al die patroontjes. Op de site van Helly Coppens wordt het nog verder uitgelegd.

In het kort komt het neer op het volgende: Het is een borduurtechniek ontstaan op het platteland van Japan waarmee een versteviging wordt gemaakt door middel van rijgsteekjes.

Als je een scheur hebt in je jeans kun je met een extra verstevigingsstukje een reparatie uitvoeren. Je doet dat door er een patroon op maken. Ik heb het al op één broek uitgeprobeerd.

Reparatie door Sashiko darning op een spijkerbroek

Om een beetje vrolijk te verstellen heb ik bij Joep in Swalmen wat verschillende kleurtjes stopwol gekocht. Hij heeft een mooi assortiment van handwerk en verstel materialen. Gewoon, lekker lokaal!

Reparatie materiaal: Verschillende kleuren stopwol.

Op twitter post ik zo goed en kwaad als het gaat dagelijks een foto van een herstel actie. Zo kun je me makkelijk volgen. De eerste mensen heb ik al aangestoken met mijn enthousiasme.

De hashtag die ik gebruik is #MendingMonth.

Het mooie is, dat alles wat je repareert, je langer kunt gebruiken. Dat is weer een klein stapje in de richting van minder grondstoffen gebruik. Dat is toch een prachtig streven.

Onder de Upcycle tag vind je meer voorbeelden van hergebruik.

Binnenkant van mijn Sashiko reparatie.
Binnenkant van mijn Sashiko reparatie.

2 reacties

  1. Ziet er goed uit. Een tip, wanneer je bij het begin de loszittende draden in de scheur had weggeknipt was het nog onzichtbaarder en mooier geweest.

    1. Hoi Trees, dat is een goede tip. In mijn enthousiasme was ik meteen begonnen. Hoewel onzichtbaar repareren natuurlijk hier niet helemaal van toepassing is. Ik vind het patroon te leuk.

Reacties zijn gesloten.