Voedsel drogen

Het drogen van groenten en fruit is een eeuwenoude methode om voedsel te bewaren. Voedselbedervers zoals gisten, bacteriën en schimmels hebben water nodig om te leven. Haal je het water uit de groenten dan krijgen deze organismen geen kans om te groeien en bederft het voedsel niet.

Tijdens de lezing Voedsel Drogen bij Velt Leudal.

Helga droogt verschillende soorten groenten, fruit en kruiden en maakt zelf fruitsnoep. Het uitproberen van verschillende bewaar technieken ziet ze als creatieve uitdaging. Zo lang mogelijk kunnen eten van haar eigen grond is daarbij het devies.

Ze verteld hierover graag in een lezing voor geïnteresseerden.
Of in een blogpost: Mijn voedseldroger

Hieronder drie recepten om gedroogde producten te gebruiken die worden vernoemd in de Voedsel Drogen presentatie:

Pasta palmkool met gedroogde tomaatjes en sojabrokjes

Marineer 100g sojabrokjes in 200ml groentebouillon met 1 eetlepel olijfolie, 1 geperste teen knoflook, 1 el paprikapoeder, 2 el sojasaus. Laat een half uur trekken.
Bak in de wok met olijfolie eerst de gewelde sojabrokjes goudbruin. Dan gaat er een gehakte knoflookteen bij en dan de in stukjes gesneden cavolo nero. Blijven roerbakken, en reken gerust op een minuut of tien.
Kook intussen vast 150 à 200 g pasta in een ruime pan met gezouten kokend water. Giet tijdens het wokken gerust een scheutje pastawater in de wok, dan kan de kool een beetje roerbaksudderen. Dan een bekertje (200 ml) slagroom erbij en een handvol gedroogde kerstomaatjes in vieren. Flink peper uit de molen, zout is niet nodig vanwege de sojasaus, en een kneep citroensap.

Kip met gedroogde pruimen & appel

Snijd de vier kippenbouten bij het gewricht doormidden. Verwarm de olijfolie in een tajine of gietijzeren stoofpan en bak de kip rondom goudbruin.
Pel twee uien en snipper ze fijn. Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Voeg de uien, gember- en kaneelpoeder, het kaneelstokje en de knoflook toe aan de kip. Breng op smaak met zout. Schenk zoveel water in de pan dat het mengsel half onderstaat. Dek af en stoof alles 45 minuten op halfhoog vuur.
Snijd de gedroogde appel en pruimen in stukjes. Voeg na 45 minuten de appels en pruimen aan de tajine toe. Dek af en stoof alles nog 30 minuten. Voeg indien nodig een beetje water toe.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan; roer met een houten spatel en schuif het schaafsel uit de pan zodra het goudbruin is.
Schep de tajine op een bord en bestrooi hem met het amandelschaafsel. Serveer direct met couscous.

Paddestoel risotto (4 tot 6 personen)

1,5 liter hete paddestoelenbouillon, 1 kleine ui, gepeld en fijngehakt, 400 g risottorijst
1,5 dl witte wijn, 100 gr gedroogde wilde paddenstoelen
50 gr geraspte Parmezaan, handje (gedroogde) peterselie, sap van een 1/2 citroen, peper en zout
25 g boter, olijfolie

Fruit de ui in wat olijfolie en laat deze gedurende 8 minuten zacht worden, maar niet kleuren. Voeg de rijst bij de ui en bak deze kort mee totdat hij glazig ziet. Blus de rijst af met de witte wijn. Voeg de gedroogde paddestoelen toe.
Voeg een eetlepel paddestoelbouillon toe en roer het geheel door elkaar. Deze stap herhaal je gedurende 20-25 minuten totdat alle bouillon opgenomen is. Blijf in de tussentijd steeds roeren, terwijl je lepel voor lepel de bouillon toevoegt.
Voeg op het laatst een deel van de geraspte kaas toe en de boter. Meng het geheel door elkaar en breng de paddenstoelen risotto op smaak met peterselie, citroensap, peper en zout.