Gezonde frisdrank met water kefir

Als je eenmaal het pad in geslagen bent om voedingsmiddelen zelf te maken, waar stopt ’t dan?

Jam maken is een bekend fenomeen, appeltjes drogen daar kan iedereen nog inkomen. Maar zelf koolzuur houdende limonade maken. Kan dat?

Ja hoor! Met behulp van water kefir is het zelfs vrij eenvoudig.

Wat kefir precies is wordt heel goed uitgelegd op de site waterkefir.net. Ik ga dat hier niet herhalen, dat doen Michel en Simone Kemperman veel beter 🙂

Het begon bij mij doordat ik van Leny uit Beesel een potje met water kefir korrels kreeg. Of ik op ze wilde passen zodat ze na terugkomst van haar vakantie weer zelf limonade kon maken? Ik werd dus eigenlijk gepromoveerd tot water kefir baby-sitter!

Ondertussen is het mijn favoriete drankje geworden. Iedere week maak ik 1 tot 2 flessen van deze heerlijke gefermenteerde drank.

Bij het maken van de drank vermeerderen de water kefir korrels zich. Daardoor kan ik ook uitdelen. Wil je eens uitproberen of dit iets is voor jou? Laat dan een reactie achter. Ik zorg er dan voor dat je een potje kefir korrels krijgt zodat jij ook deze lekkere gezonde drank zelf kunt maken.

Water kefir korrels in een vergiet.

Ik gebruik een hoeveelheid waarmee ik een plastic fles van 1,5 liter kan vullen.
1,4 liter water
140 gram water kefir korrels
100 g liefst biologische suiker
20 g ongezwavelde rozijnen (kan ook dadel, vijg of pruim zijn)
halve biologische citroen (hoeft niet persé)

Gebruik een plastic zeef en houten of plastic lepel. Waterkefir houdt niet van metaal.
Na twee dagen bij kamertemperatuur laten staan giet je alles door een zeef. Het vocht gaat in de plastic fles. Rozijnen en citroen die gooi je weg. De kefir korrels kun je in een potje met water in de ijskast bewaren tot de volgende keer.

Koolzuurgasbelletjes hechten zich aan de rozijnen. Omdat de rozijnen weinig wegen worden ze door de belletjes meegenomen op hun tocht naar boven. Als de belletjes aan de oppervlakte van het water zijn gekomen, lossen ze op in de lucht. De rozijnen zijn nu zijn gasballonnetjes kwijt en zinken weer naar beneden.

Nu komt ’t leuke gedeelte: de tweede fermentatie op de fles. Hierbij voeg ik mijn eigen smaak toe. Vers fruit of sap zorgt voor een iets zoetere smaak. Maar ook kruiden als munt of verse gember is erg lekker. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Mijn favoriet is een scheut eigen gemaakte fruit of kruiden siroop, zoals paardenbloemsiroop of kweepeersiroop. Vervolgens blijft het 1 dag bij kamertemperatuur staan. Daarna gaat de fles pas in de ijskast en heb ik mijn eigen gezonde frisdrank .

Proost!

Water kefir bereiding
In de volle maatbeker zit de opgevangen kefirdrank na de 1e fermentatie. Ik giet een flinke scheut siroop in de 1,5 l fles en schenk de kefirdrank erbij. Vervolgens vang ik alle kefir korrels in de plastic zeef op. Die gaan in het rechtse potje, afgevuld met water in de ijskast. Je kunt meer dan een week laten staan zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

2 reacties

  1. Hai Helga,
    Wat een mooie nieuwe inspirerende website heb je gemaakt!
    Meteen een verzoekje..ik heb bij jou ooit je eigen gemaakte vlierbloesemsiroop mogen drinken, zoooo lekker. Ik denk gemaakt met kefir een toppertje. Vlierbloesemseizoen komt eraan, misschien een recepje delen waard?
    Liefs Saskia

    1. Ha Saskia,
      Super tof dat je m’n nieuwe webstek bezoekt. Het stond al in mijn planning om nieuwe vlierbloesemsiroop te maken. Voor jou zal ik het fotograferen en hier delen. Is inderdaad een van de lekkerste zomerdrankjes 🙂 Ik heb ook voldoende vlierbloesem struiken staan. Kom maar hier plukken!
      Liefs,
      Helga

Reacties zijn gesloten.